Organizator:

Opakowania dla branży spożywczej

Podziel się

Z szacunków Polskiej Izby Opakowań wynika, iż w opakowaniach żywności i napojów oraz dodatków do żywności, dominują tworzywa sztuczne. Zarówno „tradycyjne” (ropopochodne) jak i coraz częściej otrzymywane z biosurowców.

Choć to jeszcze śladowe wielkości. Oceniamy, iż opakowania z tworzyw sztucznych stanowią ok. 42% wszystkich opakowań, w które pakowana jest żywność i napoje (szerzej produkty spożywcze). W opakowania z tworzyw sztucznych pakowane są najczęściej mięsa, wędliny, mleko i przetwory mleczne, sery, śmietana, jogurty itp. Duży udział posiadają opakowania do wody i olejów jadalnych. Do opakowań z tworzyw sztucznych zaliczamy także szeroko użytkowane opakowania wielomateriałowe firmy Tetra Pak i innych firm.
Trzeba także uwzględnić opakowania z folii, popularne foliówki, które pomimo wprowadzonych „ograniczeń” zniechęcających do ich stosowania, są bardzo często używane do pakowania „luzem” owoców, warzyw, ryb, mięsa, wędlin. Dotyczy to w szczególności sklepów osiedlowych.

czytaj całość >>>

źródło: pakowanie.info